• https://www.twitter.com/pgdaytr

PGDAY İstanbul 2015

4. Türkiye PostgreSQL Konferansı Yapıldı



Dünyanın açık kaynak kodlu en gelişmiş veritabanı sistemi olarak kabul edilen PostgreSQL’ in Türkiye resmi grubu olan PostgreSQL Kullanıcıları ve Geliştiricileri Derneği (PGD), 9 Mayıs 2015 tarihinde yurt içinden ve yurt dışından konuşmacıların katılımı ile Boğaziçi Üniversitesi’nde “4. Türkiye PostgreSQL Konferansı”’nı gerçekleştirdi.

Konferansa veri tabanı uzmanları, şirketlerin bilgi işlem yöneticileri, akademisyenler, satış temsilcilerinin yanı sıra bilişim sektörüne giriş yapmaya aday öğrenciler ile bilişim girişimcileri katıldı.

Açılış konuşmasını PGD Yönetim Kurulu Başkanı M. Atıf Ceylan ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlisi Prof. Dr. Tuna Tuğcu yaptı. Ceylan bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak gönüllülük esasıyla yıllardır PostgreSQL’ in geniş kitlelere ulaşması ve daha etkin kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ve son dönemde bunun karşılığını görmenin haklı gururunu yaşadıklarını, özellikle kamuda PostgreSQL’ e karşı artan ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.

Tuğcu ise Üniversite olarak her zaman açık kaynak kodlu yazılımlara destek verdiklerini, ülkemiz için yazılım geliştirmenin en büyük katma değer kanalı olacağını, bunun ise özellikle açık kaynak projeler üzerinden geliştirileceğini vurguladı.

PostgreSQL geliştiricilerinden ve çekirdek ekip üyesi Dave Page katılımcılara yeni gelişmelerden haber verirken, PgAdmin 4’ün süprizler ile geldiğini duyurdu.

Gün içinde 3 ayrı salonda devam eden etkinlikte konuşmacılar( M. Emin Karakaş, Yasin Tatar, Metin Döşlü, Seçkin Alan, Nusret Önen, Gülçin Yıldırım, Balkan Uraz, İbrahim Sarıçiçek) farklı konularda katılımcılara hitap ettiler. Ayrıca etkinlikte Devrim Gündüz, Şahap Aşçı ve Mehmet Gök’ ün atölye çalışmalarına katılımcılar özel ilgi gösterdi.

Sosyal gündem başlığı kapsamında sunum yapan Faruk Selman Lekesiz ve Hüseyin Mert ise büyüyen bilgi sektöründe ve yeni teknolojik trendler kapsamında PostgreSQL ile girişimcilik konusunu işleyerek önemli tespitlerini ve ülkemizdeki başarı hikâyelerini paylaştı.

Eski etkinliklerden farklı olarak gün sonunda Devrim Gündüz ve Atıf Ceylan’ ın moderatörlüğünde dinleyicilerin de katılımıyla gerçekleştirilen panelde PostgreSQL’ in Türkiye’ deki geleceğine yönelik düşünceler, öneriler ve fırsatlar konuşuldu.

Altın sponsorluğunu EnterpriseDB’nin, gümüş sponsorluğunu Türksat A.Ş.’ nin, malzeme sponsorluklarını Profelis, Yurdum Yazılım ve Okul Bilişim’ in yaptığı etkinlik, ödül töreninin ardından 5. Etkinlikte Ankara’ da buluşma temennisiyle sona erdi.